Felti-care | Aaltjes tegen trips - Coloradokever - Eikenprocessierups

(0 reviews)
Trips, Coloradokever en Eikenprocessierupsen bestrijden met aaltjes.
Levertijd wordt berekend...
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op
Snel naar
Details

Wat is Felti-care?

Felti-care is een biologisch bestrijdingsmiddel dat effectief werkt tegen verschillende plaaginsecten. Dit product bevat aaltjes Steinernema Feltiae. Deze aaltjes leven samen met specifieke bacteriën die dodelijk zijn voor de jonge larven of poppen van coloradokever, tripsen en eikenprocessierupsen.

De aaltjes dringen de plaaginsecten binnen via natuurlijke lichaamsopeningen zoals mond of anus. Vervolgens scheiden ze bacteriën uit in hun darmkanaal waardoor deze vergiftigd worden en afsterven.

Felti-care wordt als bodembehandeling of bladbehandeling toegepast, afhankelijk of je de larven op de plant of poppen in de bodem wilt aanpakken. De bodemtemperatuur (bij bodembehandeling) of omgevingstemperatuur (bij bladbehandeling) moet minimum 10°C zijn.

Felti-care tegen coloradokever

Een bladbehandeling met Felti-care geef je zo snel als je merkt dat de jonge larven van de coloradokever uit de eitjes zijn gekomen. Je vindt deze aan de onderkant van de bladeren. Je herhaalt deze behandeling verschillende weken na mekaar zodat je de nieuw uitgekomen larven telkens treft. Dit vroegtijdig ingrijpen remt de ontwikkeling van de coloradokever serieus af.

Opgelet: Oude larven laten zich vallen om te verpoppen in de grond en zorgen voor een tweede generatie in hetzelfde jaar. Ook deze - tweede generatie - jonge larven kan aangepakt worden met een bladbehandeling van Felti-care.

Een bodembehandeling met Felti-care is zinvol, onmiddellijk na het rooien van de aardappelen. De larven die nog op de aardappelplanten aanwezig waren, hebben zich laten vallen en ingegraven in de grond. Als je niet ingrijpt, gaan deze larven overwinteren en in het volgend voorjaar verpoppen tot volwassen coloradokevers. Met deze bodembehandeling doorbreek je de cyclus.

Felti-care tegen tripsen

Een bladbehandeling met Felti-care is ideaal als er veel trips aanwezig is om de plaagdruk snel te verminderen. Felti-care is een contactmiddel dit wil zeggen dat de aaltjes over de tripslarven moeten gespoten worden.. Het resultaat is enkele dagen nadien zichtbaar. Een aaltjesbehandeling kan het aantal tripsen fors doen dalen maar nooit het volledige probleem oplossen. Daarna zet je roofmijten en/of roofwantsen uit naargelang jouw situatie om de tripsbestrijding verder aan te pakken.

Een bodembehandeling met Felti-care kan uitgevoerd worden tegen de poppen van de trips. Grote larven laten zich vallen op de grond om daarin te verpoppen. Ingeval van groenteplanten of kleinfruit in volle grond, kan je een bodembehandeling met deze aaltjes uitvoeren om de poppen te bestrijden.

De tripssoorten die op kamerplanten voorkomen, verpoppen grotendeels op de planten zelf. Voor kamerplanten is daarom een bodembehandeling tegen trips niet nodig.

Felti-care tegen eikenprocessierups

Een bladbehandeling met Felti-care is mogelijk tussen half april en half mei. Hoe vroeger je tijdens deze periode kan behandelen, hoe beter. De behandeling moet ’s avonds gebeuren als het bijna donker is. De buitentemperatuur op dat moment moet 10°C of hoger zijn. Felti-care kan gebruikt worden op het eerste en tweede larvale stadium van de eikenprocessierupsen. Vanaf half mei gaan de rupsen naar het derde larvestadium en heeft een aaltjesbehandeling geen zin meer.

De volledige boom moet worden bespoten. Als de boom weinig blaadjes heeft, vereenvoudigt dit het spuiten.

Hoe aaltjes gebruiken als bladbehandeling?

Hoeveel aaltjes nodig?

 • 5 miljoen aaltjes = 20 m2 bladoppervlakte of 250.000 aaltjes per m2.
 • 50 miljoen aaltjes = 200 m2 bladoppervlakte

Ingeval van een bladbehandeling gaan we de aaltjes vernevelen over de aangetaste bladeren of nog kale takken ingeval van eikenprocessierups. Dit doe je als volgt:

 1. De aaltjes toepassen als het bijna donker is. De aaltjes verdragen geen UV-licht.
 2. Spuit de te behandelen planten/takken eerst goed nat met water, net voor het toepassen van de aaltjes.
 3. Los Felti-care op in 1L water en goed omroeren. Dat is je concentraat.
 4. Verdun het product in verhouding tot de te behandelen oppervlakte.
 5. Spuit de aaltjesoplossing over de bladeren/takken met spuitapparatuur. De onder- en bovenkant van de bladeren nat spuiten zonder te veel afloop. De spuitopeningen van je toestel moeten min. 1 mm groot zijn.
 6. Het bladoppervlak moet minstens twee uren vochtig blijven wat op zich geen probleem is gedurende de nacht.
 7. Aaltjes die geen gastheer hebben gevonden, sterven ’s morgens af van het UV-licht.

Hoe aaltjes gebruiken als bodembehandeling

Hoeveel aaltjes nodig?

 • 5 miljoen aaltjes voldoet voor 10 m2, we geven dus 0.5 miljoen nematoden per m2.
 • 50 miljoen aaltjes is voor 100 m2 te behandelen.
 • 250 miljoen aaltjes is voor 500 m2 te behandelen.

Ingeval van een bodembehandeling, gaan we de aaltjes op de grond aangieten of spuiten. Dit doe je als volgt:

 1. De ondergrond moet vochtig zijn om aaltjes toe te passen. Is dit niet het geval, eerst grondig en langdurig beregenen.
 2. Aaltjes oplossen in water en vervolgens verdunnen naargelang de te behandelen oppervlakte. De aaltjes direct opgebruiken, ze kunnen niet in oplossing bewaard worden.
 3. Giet het mengsel over de aangetaste grond. Niet toepassen in de zon. Ingeval de grond begroeid is, alles afspuiten met zuiver water zodat de aaltjes allemaal in de grond kunnen doordringen.
 4. De grond na behandeling vochtig houden gedurende minimum 2 weken.

Heb je een grote oppervlakte te behandelen, kan je kiezen voor de nematodenspuit.

Aaltjes sproeier

Als je een grote oppervlakte wilt behandelen met aaltjes, schilt het veel werk om gebruik te maken van de aaltjes sproeier. De Biogroei nematodenspuit klik je gewoon vast op de tuinslang. Je maakt met de bijgeleverde handleiding je nematodenmengeling, giet deze in het reservoir en je kan beginnen sproeien. De aaltjes worden in de juiste verhouding aan het water toegevoegd.

Voordelen van Felti-care

 • 100 % natuurlijk, biologisch product.
 • Onschadelijk voor mensen, huisdieren en het milieu.
 • Veilig in gebruik.
 • Inzetbaar tegen verschillende plagen.

Aaltjes bewaren?

Felti-care bestaat uit levende aaltjes vermengd met een kleiachtige vulstof of gel. Bestel de aaltjes op het moment dat je ze nodig hebt. Je kan ze enkele weken bewaren bij 5°C tot de vervaldatum op de verpakking.

Vragen?

Heb je nog vragen, neem zeker met ons contact op. We hebben al 30 jaar ervaring in de sector van biologische bestrijding en willen je graag adviseren.

Plus- en minpunten
 • Voorbehandeling bij veel larven
 • Makkelijk op blad spuiten
 • Langdurige werking in de grond
 • Contactmiddel op het blad
Reviews
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op