Heb je planten die niet goed doorgroeien of afsterven? Vind je in de bodem of potgrond witte pootloze larven? Zie je golfvormige happen uitgegeten uit de bladeren? Dan heb je last van taxuskever. De larven van de taxuskever vreten namelijk de wortels van sierplanten en fruitstruiken af waardoor deze na verloop van tijd afsterven. De volwassen taxuskever zie je bijna nooit, het is een kever die ’s nachts op pad gaat. Ook in plantenbakken en bloembakken op terrassen kan taxuskever veel schade aanrichten. Taxuskevers vliegen niet maar kruipen des te beter. Ze kunnen tegen een appartementsgebouw omhoog klimmen of van de buren naar jou komen. Kijk waar de oorzaak zich situeert en behandel alle aangetaste plaatsen met aaltjes tegen taxuskever.
Wat is Kraunema?
Kraunema is een efficient biologisch bestrijdingsmiddel om larven van taxuskever te bestrijden. Dit product bevat aaltjes, ook wel nematoden genoemd. Deze aaltjes leven in symbiose met bacteriën die dodelijk zijn voor larven van taxuskever.
Wanneer je Kraunema aaltjes verspreidt over de aangetaste grond, gaan de aaltjes op zoek naar larven van taxuskever in de grond. Vervolgens dringen de aaltjes binnen in de larven via natuurlijke lichaamsopeningen en gaan ze deze bacterieel vergiftigen. 3 tot 5 dagen na de toepassing stoppen de larven met eten en sterven ze af. In de dode larven ontwikkelen zich nieuwe generaties aaltjes. Deze komen vrij in de grond en infecteren op hun beurt andere taxuskeverlarven. De aaltjes blijven maximum 6 weken actief in de grond bij voldoende vochtigheid en een constante bodemtemperatuur van minimum 6°C.
Voordelen Kraunema tegen taxuskever
- Zeer goede bestrijding als het onder de juiste voorwaarden gebruikt wordt.
- Geen gevaar voor mens, dier en milieu.
- 100 % natuurlijk en biologisch middel tegen taxuskever.
- Kan al vanaf 6 °C bodemtemperatuur gebruikt worden in tegenstelling tot B-green.
Toepassen van aaltjes tegen larven van taxuskever
- De grond vooraf bevochtigen tenzij het regent. Onder de hagen steeds bevochtigen, de grond onder hagen blijft ook bij regen redelijk droog.
- Indien je schors of hakselhout als bodembedekker hebt liggen, moet dit verwijderd worden vooraleer aaltjes aan te gieten. Na de behandeling mag de schors er terug op.
- Aaltjes oplossen in water en vervolgens verdunnen naargelang de te behandelen oppervlakte. Het opgeloste concentraat meteen opgebruiken. Het blijft maximum enkele uren goed in de oplossing.
- Giet met de gieter of sproei met onze nematodenspuit het mengsel op de aangetaste plekken en ruim daarrond. Niet toepassen in de zon. Naspuiten met zuiver water in geval er bodembedekkers staan of andere planten om te vermijden dat de aaltjes op de planten verdrogen. Aaltjes zijn onschadelijk voor de planten maar moeten wel in de grond terecht komen om te kunnen werken.
- De grond vochtig houden gedurende minimum 2 weken na de behandeling tenzij het voldoende regent.
- Minimaal twee jaar na mekaar gebruiken, zowel in het voorjaar als het najaar toepassen om de cyclus van de taxuskever te doorbreken.
Aaltjes sproeier
Zijn er veel plaatsen in je tuin aangetast door taxuskever? Dan is het handig om onze nematodenspuit aan te kopen. Met deze aaltjesspuit kan je de aaltjes op een efficiënte manier verdelen over de aangetaste plekken zonder je rug te belasten in tegenstelling tot het aangieten met de gieter. De spuit is specifiek bedoeld om aaltjes toe te passen in de tuin. Nadat je het concentraat hebt aangemaakt en een deel in het reservoir hebt gegoten, sluit je de nematodenspuit aan op de tuinslang. Je draait de waterkraan open en kan beginnen spuiten. Als het reservoir leeg is, vul je het opnieuw met een deel van het concentraat. De nematodenspuit mengt de juiste concentratie aaltjes met het water.
Wanneer larven van taxuskever bestrijden met aaltjes?
Larven van taxuskever kunnen zowel buiten in de tuin als binnenshuis en in een kas voorkomen. De bestrijdingsperiode is verschillend. Buiten heeft de taxuskever maar 1 cyclus per jaar, binnen of in verwarmde kassen zijn er meerdere cyclussen die door elkaar lopen. Je hebt dan op hetzelfde moment eitjes, larven en volwassen kevers.
Wanneer larven van taxuskever buiten bestrijden
Gebruik Kraunema liefst tussen half maart tot eind april. In mei kan je ook nog behandelen maar zijn er reeds larven verpopt. In het najaar gebruik je Kraunema tussen eind augustus en eind oktober. Gedurende minimum twee weken moet de bodemtemperatuur constant 6°C zijn, anders gaan de aaltjes niet werken.
In de periode van begin juni - half juli zijn er geen larven in de grond. In deze periode kun je dus geen behandeling met aaltjes uitvoeren, maar kun je wel gebruik maken van een taxuskeverval om de volwassen kevers weg te vangen.
Ingeval van een taxuskeverplaag, kan je ook in de zomer van half juli tot eind augustus behandelen, gebruik dan B-green. De zomerbehandeling is facultatief, de voor- en najaarsbehandeling is noodzakelijk om de cyclus te doorbreken. Een zomerbehandeling vervangt dus geen najaarsbehandeling.
Wanneer larven van taxuskever binnen bestrijden
Gezien het heel jaar rond larven aanwezig zijn, kan je binnen altijd de larven bestrijden. Doe dit met Kraunema of B-green afhankelijk van de bodemtemperatuur van de grond of potgrond.
Aaltjes overdoseren?
Overdosering met nematoden is geen probleem. Er zijn geen nadelige gevolgen bij een overdosering. Integendeel, de larven gaan sneller geïnfecteerd worden en je probleem lost zich sneller op.
Aaltjes bewaren?
Ja, aaltjes kunnen tot aan de vervaldag bewaard worden bij 5°C. Je gebruikt het product best enkele dagen voor de vervaldatum vermeld op het pakje. Gezien aaltjes een levend product is, kunnen ze minimum 7 dagen tot enkele weken bewaard worden. Ideaal is als je de aaltjes bestelt op het moment dat je ze nodig hebt!
Vragen?
Heb je nog vragen, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. We hebben al 30 jaren ervaring met biologische bestrijdingsmiddelen en willen je graag verder helpen!