9,4 / 10 op 6000+ reviews: Lees recensies van onze klanten

Felti-care | Aaltjes tegen coloradokever

(0 reviews)
Last van de coloradokever? Coloradokever bestrijden? Dat doe je met aaltjes tegen de larven van de coloradokever.
Levertijd wordt berekend...
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op
Snel naar
Details

Worden de bladeren van je aardappelen afgegeten? Zie je kleine, rode larven aan je blad vreten? Dan heb je last van coloradokevers en is Felti-care een product voor jou. Wil je hierover meer weten, lees dan zeker verder.

Wat is Felti-care?

Felti-care is een biologisch bestrijdingsmiddel dat effectief werkt tegen verschillende plaaginsecten. Dit product bevat aaltjes Steinernema Feltiae. Deze aaltjes leven samen met specifieke bacteriën die dodelijk zijn voor de larven van coloradokevers.

De larven van de coloradokevers kunnen met Felti-care zowel in de grond als op het blad bestreden worden. De toepassingsperiode is wel verschillend.

In beide gevallen gaan de aaltjes de schadelijke insecten binnen dringen, bacteriën uitscheiden in hun darmkanaal waardoor ze vergiftigd worden en afsterven.

Wanneer Felti-care gebruiken als bladbehandeling

De jonge larven die in het voorjaar uit de eitjes komen, behandel je direct met Felti-care. Deze jonge larven zijn zeer gevoelig aan een aaltjes behandeling. Door direct in te grijpen, rem je de ontwikkeling van de coloradokever serieus af.

Ook verder in het seizoen kan je een bladbehandeling tegen larven van coloradokever geven. Oude larven laten zich vallen om te verpoppen in de grond en zorgen voor een tweede generatie in hetzelfde jaar.

Hoe aaltjes gebruiken als bladbehandeling

 1. Spuit de bladeren eerst goed nat, net voor het toepassen.
 2. Los het product op in water.
 3. Verdun het product in verhouding tot de aangetaste oppervlakte.
 4. Verspuit de oplossing over de bladeren. Dit moet ‘s avonds gebeuren. De onder- en bovenkant van de bladeren nat spuiten zonder te veel afloop.
 5. Door de aaltjes ’s avonds toe te passen, blijft het bladoppervlak vochtig tot ‘s morgens. Aaltjes die niet in een gastheer zijn binnen gedrongen, sterven af van het UV-licht.

Wanneer Felti-care gebruiken als bodembehandeling

Na het rooien van de aardappelen, geef je direct een bodembehandeling met aaltjes. De larven die nog op de aardappelplanten aanwezig waren, hebben zich laten vallen in de grond. Als je niet ingrijpt, gaan de larven overwinteren en in het voorjaar verpoppen tot een nieuwe generatie coloradokevers. Deze aaltjesbehandeling zorgt dus voor minder volwassen coloradokevers in het volgend seizoen.

Hoe aaltjes gebruiken als bodembehandeling

 1. Zorg ervoor dat de grond vochtig is voor de aaltjes aan te gieten. Indien nodig eerst beregenen.
 2. Aaltjes oplossen in water en vervolgens verdunnen naargelang de te behandelen oppervlakte. De aaltjes direct opgebruiken, ze kunnen niet in oplossing bewaard worden.
 3. Giet of sproei met onze nematodenspuit het mengsel over de aangetaste grond. Niet toepassen in de zon.
 4. De grond vochtig houden gedurende minimum 2 weken.
 5. Felti-care blijft 6 weken actief als de omstandigheden goed zijn: vochtige grond en min. 6 °C bodemtemperatuur.

Hoeveel aaltjes gebruiken?

De hoeveelheid varieert naargelang je een bodembehandeling of bladbehandeling geeft.

Met dezelfde hoeveelheid aaltjes kan je een grotere bladoppervlakte behandelen dan grondoppervlakte.

 • 5 mio aaltjes = 10 m² grondoppervlakte en 20 m² bladoppervlakte
 • 50 mio aaltjes = 100 m² grondoppervlakte of 200 m² bladoppervlakte

Voordelen van Felti-care

 • Laat geen residue achter.
 • Onschadelijk voor mensen, huisdieren en het milieu.
 • 100 % natuurlijk, biologisch product.
 • Inzetbaar tegen verschillende plagen.

Aaltjes sproeier

Als je een grote oppervlakte wilt behandelen met aaltjes, schilt het veel werk om gebruik te maken van de aaltjes sproeier. De Biogroei nematodenspuit klik je gewoon vast op de tuinslang. Je maakt met de bijgeleverde handleiding je nematodenmengeling, giet deze in het reservoir en je kan beginnen sproeien. De aaltjes worden in de juiste verhouding aan het water toegevoegd.

Aaltjes bewaren?

Felti-care bestaat uit levende aaltjes vermengd met een kleiachtige vulstof of gel. Bestel de aaltjes op het moment dat je ze nodig hebt. Je kan ze bewaren op 5°C tot enkele dagen voor de vervaldatum.

Aaltjes overdoseren?

Aaltjes overdoseren is geen enkel probleem. Door meer aaltjes op een (veel) kleinere oppervlakte te verspreiden, ga je sneller resultaat zien. Met een overdosis aan aaltjes worden de schadelijke insecten sneller geïnfecteerd. Overdoseren is zelfs aan te raden ingeval van een plaag.

Vragen?

Heb je nog vragen, neem zeker met ons contact op. We hebben al 30 jaar ervaring in de sector van biologische bestrijding en willen je graag adviseren.

Reviews
Kim
Hulp nodig?
We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
Neem contact met ons op