B-green | Aaltjes tegen engerlingen

Waardering:
100 % of 100
v.a. 19,00 € 15,70 €
In voorraad
SKU
B-green
10 m²
19,00 €
100 m²
32,95 €
500 m²
89,95 €
1000 m²
159,00 €
v.a. 19,00 € 15,70 €
Placeholder text
Op voorraad
Vandaag besteld, aanstaande maandag verzonden
 • Aaltjes tegen engerlingen
 • Oplossen en aangieten over gazon
 • Beste toepassingsperiode is augustus - september
 • Levend product - kort bewaarbaar

Voor behandeling tegen:

B-green bevat aaltjes ter bestrijding van de larven van de rozenkever en taxuskever. B-green bestrijdt ook de eenjarige larven van Sallandkever en junikever. Toepassen vanaf half augustus tot eind september.

Heeft je gazon kale en bruine plekken? Zie je witte larven aan de wortels van het gazon vreten? Dan heb je vast last van engerlingen. Bij ernstige aantasting komen de graszoden los te liggen, je kan het als het ware oprollen. De wortels zijn dan volledig weggevreten. Vogels en mollen zijn verzot op engerlingen en komen daarom je gras omwoelen. Eenjarige engerlingen kan je biologisch bestrijden met B-green.

Wat is B-green?

B-green is een biologisch bestrijdingsmiddel dat effectief is voor het bestrijden van engerlingen. Dit product bevat aaltjes, ook wel nematoden genoemd. De B-green aaltjes bestrijden de larven van de rozenkever en taxuskever, evenals de eenjarige larven van de junikever en de larven van de Sallandkever (Hoplia). De aaltjes leven in symbiose met voor deze keverlarven dodelijke bacteriën.

Wanneer je B-green aaltjes verspreidt over de aangetaste plaatsen, dan zoeken ze de engerlingen in de grond op. Vervolgens dringen de aaltjes binnen in de larven en gaan ze deze bacterieel vergiftigen. Tijdens dit proces verandert de engerling van kleur (ze worden rood/bruin) en gaat het insect uiteindelijk dood. In de dode larven ontwikkelen zich nieuwe generaties nematoden die op hun beurt op zoek gaan naar engerlingen. Aaltjes blijven 6 weken actief in de grond.

Voordelen B-green tegen engerlingen

 • Geen residue en geen resistentie.
 • Veilig voor kinderen en huisdieren, men kan direct terug op het gazon.
 • Biologische bestrijding.
 • Doeltreffend en efficiënt als je de juiste behandelingsperiode kiest.

Toepassen van aaltjes tegen engerlingen

 1. Het gras eerst kort maaien. Indien het grasveld een dikke viltlaag heeft, eerst verticuteren.
 2. Aaltjes oplossen in water en vervolgens verdunnen naargelang de te behandelen oppervlakte.
 3. Giet met de gieter of sproei met onze nematodenspuit het mengsel op de aangetaste plekken en ruim daarrond. Indien je veel kale plekken hebt, kan je best het volledig gazon behandelen. Niet toepassen in de volle zon. In de regen toepassen is ideaal.
 4. De ondergrond vochtig houden gedurende minimum 2 weken. Diep water geven zodat de ondergrond vochtig is.
 5. Meerdere jaren na mekaar behandelen om de cyclus van de kever te doorbreken.

Wanneer engerlingen bestrijden met aaltjes?

De beste toepassingsperiode is half augustus - eind september. Op dat moment hebben alle keversoorten jonge larven in de grond welke gemakkelijk te bestrijden zijn. UItgezonderd de meikever, deze bestrijd je met B-green+.

In het voorjaar kan je enkel bestrijden als het voldoende warm is. De bodemtemperatuur moet minimum 12°C bedragen gedurende twee weken om de aaltjes effectief te laten werken. Hieronder vind je de ideale behandelingsperiode volgens de keversoort.

Behandelingsperiode, specifiek per keversoort

 • Rozenkever (Phyllopertha horticola): deze engerlingen bestrijd je vanaf eind juli tot eind september. In het voorjaar is de rozenkever niet bestrijdbaar, zit op dat moment in popstadium.
 • Junikever (Phyllophaga spp.): enkel de jonge larven die net uit de eieren zijn gekomen kun je bestrijden met B-green. Dit is mogelijk vanaf half augustus tot eind september. In het voorjaar (april-mei-juni) bestrijd je met B-green+.
 • Sallandkever (Hoplia philanthus): de larven van deze kever bestrijd je vanaf eind april en vanaf half augustus tot eind september.
 • Taxuskever (Otiorhynchus sulcatus): de bestrijding van deze larven vindt plaats van half juli tot eind september. In het voorjaar (half april) en najaar kies je voor Kraunema om de taxuskever te bestrijden.

Wil je weten welke keversoort je gazon teistert? Stuur ons dan een staal op van de larven, we zullen ze determineren onder de microscoop. Dit is vooral interessant bij grote oppervlakten omdat je dan zeer specifiek kan bestrijden.

Wanneer larven van taxuskever bestrijden met aaltjes?

Je gebruikt best B-green om taxuskeverlarven vanaf half juli tot eind augustus te bestrijden. In het voorjaar en in het late najaar gebruik je Kraunema tegen taxuskeverlarven. Kraunema werkt namelijk bij koudere bodemtemperaturen (min. 6°C).

Engerlingen of emelten in je gazon?

Beide larven zitten in het gras maar verder zijn ze totaal verschillend van elkaar. Je kan ze van elkaar als volgt onderscheiden:

 • Engerlingen zijn wit van kleur, emelten grauw grijs-bruin.
 • Engerlingen hebben poten, emelten niet.
 • Engerlingen krullen zich op, emelten niet.
 • Engerlingen bestrijd je met B-green, emelten met C-green.

Aaltjes sprayer

Heb je een groot grasoppervlak te behandelen met aaltjes, is het erg handig om gebruik te maken van onze nematodenspuit. Dit is een handig en goedkoop toestelletje dat je aansluit op de tuinslang. In het reservoir doe je het aaltjesconcentraat. Het toestel verdunt dit met water in de juiste hoeveelheid waardoor je eenvoudig aaltjes kan toepassen op grote oppervlaktes.

Aaltjes overdoseren?

Overdosering met nematoden is onmogelijk en zal alleen maar een positieve invloed hebben op het resultaat. Hoe meer aaltjes aanwezig zijn in de grond, hoe sneller de engerlingen geïnfecteerd worden.

Aaltjes bewaren?

Aaltjes zijn levende organismen die kort kunnen bewaard worden. Op elke verpakking staat een vervaldatum. Tot zo lang kan je het product bewaren in de koelkast op 5°C. Het beste is om het product te bestellen op het moment dat je het nodig hebt.

Vragen?

Wanneer je er nog niet helemaal uit bent of de B-green aaltjes het juiste product is voor jouw probleem, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij van Biogroei hebben namelijk 30 jaar ervaring binnen deze sector. Wij helpen je graag door al je vragen te beantwoorden en advies te geven indien nodig.

Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:B-green | Aaltjes tegen engerlingen
Uw waardering

Tips

 • Grond moet vochtig zijn bij toepassing
 • Niet toepassen in de zon.
 • Grond minimum 2 tot 4 weken vochtig houden.