C-green | Aaltjes tegen emelten

5/5.0 (6 reviews)
  • Effectieve bestrijding van emelten zonder pesticiden
  • Beste toepassingsperiode is september - oktober
  • Gebruik bij een bodemtemperatuur van minstens 12°C
  • minus plus
    Levertijd wordt berekend...
    Kim
    Hulp nodig?
    We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
    Neem contact met ons op
    Snel naar
    Details

    Heeft je gazon kale en bruine plekken? Zie je bruine, kokervormige larven zonder poten onder de graszoden? Dan heb je last van emelten. Emelten zijn de larven van de langpootmug. De emelten eten tijdens de nacht jong groen gras. Daarvoor bijten ze in de voet van een grasplant en trekken deze achterwaarts met zich mee in de bodem. Ook bij groenten en bloemperken kunnen emelten schade aanrichten. Bij regenachtig weer komen ze gemakkelijk bovengronds, zeker ’s nachts. Emelten kan je biologisch bestrijden met C-green. Wil je meer weten over C-green? Dat leggen we hier verder uit!

    Wat is C-green?

    C-green is een biologisch bestrijdingsmiddel dat effectief is voor het bestrijden van jonge emelten. Dit product bevat aaltjes of nematoden genoemd. De C-green aaltjes bestrijden de jonge emelten, die net uit de eitjes zijn gekomen. C-green aaltjes leven in symbiose met bacteriën die dodelijk zijn voor emelten.

    Wanneer je C-green aaltjes verspreidt over de aangetaste plekken, dan zoeken ze de emelten in de grond op. Vervolgens dringen de aaltjes binnen in de larven en gaan ze deze bacterieel vergiftigen. 3 tot 5 dagen na de toepassing stoppen de emelten met eten en sterven ze af. In de dode larven ontwikkelen zich nieuwe generaties nematoden die op hun beurt op zoek gaan naar emelten. De aaltjes blijven maximum 6 weken actief in de grond op voorwaarde dat de grond vochtig blijft en de bodemtemperatuur meer dan 12°C bedraagt.

    Voordelen C-green tegen emelten

    • Geen residue en geen resistentie.
    • Geen gevaar voor mens, dier en milieu.
    • Biologische bestrijding van emelten.
    • Doeltreffend en efficiënt op jonge larvestadia.

    Nadelen C-green tegen emelten

    • C-green werkt enkel op de jonge larven en niet op de grote emelten. Vandaar dat de toepassingsperiode essentieel is.

    Toepassen van aaltjes tegen emelten

    1. Het gras eerst kort maaien. Indien het grasveld een dikke viltlaag heeft, eerst verticuteren.
    2. Het gras op voorhand goed bevochtigen.
    3. Aaltjes oplossen in water en vervolgens verdunnen naargelang de te behandelen oppervlakte. Het aaltjes concentraat nooit laten staan maar direct opgebruiken. Het blijft maximum 2 u goed in oplossing.
    4. Giet of sproei met onze nematodenspuit het mengsel op de aangetaste plekken en ruim daarrond. Indien je veel kale plekken hebt, kan je best het volledig gazon behandelen. Niet toepassen in de zon.
    5. Na de toepassing het gras bespuiten met zuiver water zodat alle aaltjes in de grond terecht komen en niet verdrogen aan de grassprieten.
    6. De grond vochtig houden gedurende minimum 2 weken.

    Aaltjes sproeier

    Heb je een grote oppervlakte te behandelen, kan je onze nematodenspuit kopen. Deze spuit is specifiek ontwikkelt om aaltjes in de tuin in te zetten. Het spaart veel tijd en moeite in vergelijking met het aangieten per gieter.

    Een deel van het aangemaakte concentraat doe je in het reservoir van de nematodenspuit. Je sluit de aaltjes sproeier aan op de tuinslang en kunt beginnen sproeien. De nematodenspuit mengt de juiste hoeveelheid aaltjes met het water uit de tuinslang.

    Wanneer emelten bestrijden met aaltjes?

    De beste toepassingsperiode voor de bestrijding van de larven van de langpootmug is van september tot half oktober . Op dat moment hebben alle langpootmuggen eieren gelegd en zitten er kleine, goed bestrijdbare emelten in het gazon. Tipula oleracea legt ook eitjes af in het voorjaar, deze moeten vanaf half mei tot eind juni met aaltjes bestreden worden.

    Twee soorten langpootmuggen

    Het moment wanneer de schade in het grasveld wordt waargenomen, is afhankelijk van de emelten soort. Er zijn voornamelijk twee soorten die in België en Nederland schade aanrichten.

    1. Langpootmug Tipula paludosa: deze langpootmug heeft één generatie per jaar. De eitjes worden vanaf augustus afgelegd in de grond. Na twee weken komen de eerste larven uit de eitjes. Deze jonge larven bestrijd je vanaf begin september tot half oktober.
    2. De larven overwinteren in de late herfst in de grond. In het volgend voorjaar verschijnen ze terug onder de grasmat. In het voorjaar zijn de emelten tot 5 cm groot en niet meer te bestrijden. De schade van deze soort zie je soms eind oktober al maar zal meestal pas het volgend voorjaar opvallen.

    3. Langpootmug Tipula oleracea: deze langpootmug kent twee generaties per jaar. De eerste generatie langpootmuggen vliegen van april tot juni, de tweede generatie van augustus tot september. De larven van de eerste generatie zijn als grote emelten waarneembaar in het najaar, de larven van de tweede generatie zijn diezelfde periode klein. Behandelen kan voor de eerste generatie vanaf half mei tot eind juni en voor de tweede generatie tussen september tot half oktober.

    Aaltjes overdoseren?

    Overdosering met nematoden is onmogelijk en zal alleen maar een positieve invloed hebben op het resultaat. Hoe meer aaltjes aanwezig zijn in de grond hoe sneller alle emelten geïnfecteerd worden en hoe sneller je gazon zich herstelt.

    Hoe lang zijn aaltjes houdbaar?

    Aaltjes zijn levende organismen en dus maar beperkt houdbaar. Het beste is om deze te kopen op het moment dat je ze nodig hebt. Je kan ze in de koelkast bewaren bij 5°C tot de vervaldatum vermeld op de verpakking.

    Emelten versus engerling

    Emelten zijn de larven van de langpootmug terwijl engerlingen een verzamelnaam is voor verschillende keverlarven zoals rozenkever, meikever, junikever en sallandkever of Hoplia. Emelten zijn grijsbruin van kleur en hebben geen poten of duidelijke kop. Engerlingen zijn wit van kleur met een bruine kop en een grijs achterlichaam. Zij hebben wel poten. Het verschil tussen emelten en engerling is gemakkelijk te zien. Beide problemen situeren zich in de bodem en beide problemen kunnen met aaltjes worden aangepakt. Emelten bestrijd je met C-green en engerlingen met B-green.

    Vragen?

    Heb je nog vragen, twijfel niet om contact met ons op te nemen. We werken reeds 30 jaren met biologische bestrijdingsmiddelen en willen je graag verder helpen.

    Plus- en minpunten
    • plus-circle Geen residu's of resistentie
    • plus-circle Veilig voor mensen, planten en huisdieren: men kan direct terug op het gazon
    • plus-circle Gerichte biologische bestrijding van emelten
    • minus-circle Alleen effectief op jonge larven
    • minus-circle Het gazon moet 2 weken goed vochtig blijven
    • minus-circle Kan niet op een zonnige dag worden toegepast
    Reviews
    star star star star star
    Steeds weer professioneel advies
    Opnieuw kan ik bevestigen dat deze firma advies geeft waar je iets mee bent. Bel hen dus zeker even op bij de minste twijfel over een bepaald product of plaag.

    Hun producten doen het prima, worden snel en prima verpakt geleverd. Aanrader.
    star star star star star
    Ik ga weer bestellen, goede service
    Steeds prima levering
    star star star star star
    Gewoon goed
    Het is voor mij al het derde jaar dat ik producten bij Biogroei koop. Steeds zeer snelle levering , goede uitleg. Geen min punten.

    Alles uitstekend.

    Heb al aan vele anderen kennissen aangeboden.
    Kim
    Hulp nodig?
    We zijn beschikbaar van Ma t/m vr van 09:00 tot 17:00
    Neem contact met ons op